‘Subuh Hari Ini, Genap Lima Hari Awak Tinggalkan Saya’ – Coretan Isteri Ini Buat Ramai Sebak


Membina mahligai perkahwinan atas nama cinta, hidup susah senang bersama, ketawa dan menangis bersama. Sesiapa sahaja yang kehilangan suami tersayang pastinya akan merasa sangat hiba mengenangkan orang tersayang telah dijemput Illahi. Tiada lagi senda grau, tiada lagi senyum manja yang terukir, yang tinggal hanyalah kenangan. siapalah kita untuk mempersoalkannya.Coretan Nurulain Baharuddin yang kehilangan suami tercinta sangat menyentuh hati pada sesiapa sahaja yang membacanya, tabahlah wahai bidadari dunia.

Coretan buat suamiku,

Mohd Muhaimin Radzuan

Assalammualaikum sayang.. subuh hari ni, genap dua hari awak tinggalkan saya.. perasaan saya? Allahuakbar.. rindunya pada awak.. Hari terakhir jumpa awak, ahad lepas di Utami Village.. siapa nak sangka pagi jumaat tu, pagi yang sepatutnye awak balik, tapi saya kene pergi jumpa awak di unit forensik hospital alor gajah.. Polis kate awak accident sebelom tol ayer keroh.. you are just 15 minutes away from our home sayang.. Tapi Allah lebih sayangkan awak, siapa saya nak persoalkan semua ni..

Sayang,

Sungguh singkat masa Allah pinjamkan awak untuk saya.. 2 tahun 8 bulan 6 hari.. Awak suami yang terlalu baik.. tak pernah tinggi suara, tak pernah marah saya.. awak satu2 nye insan yang tukar setiap marah saya kepada gelak ketawa.. seorang yang sangat ceria, yang tak pernah tunjuk penat dan runsing awak pada sesiapa.. saya selalu pelik mana datang tenaga awak hari2 non stop usahakan kedai tu.. rehat sekejap pon hari jumaat tapi awak kene ride balik melaka pulak.. 2-3 minggu ni awak terlalu penat bila ada masalah perkerja.. tapi awak masih bertahan dan tak putus asa.. saya selalu pesan, hari khamis malam tak perlu balik, rehat je dekat sane.. tapi awak selalu bagitahu saya, nak balik rumah tengok saya sebab rehat pada awak, hanya bila nampak saya.. Rupanye Allah bagi awak tenaga yg terlalu banyak selame ni sebab Allah nak bagi awak rehat awal..

Sayang,

Saya redha dgn pemergian awak.. umi dan papa pon sangat kuat dan redha anak sulung kesayangan pergi dulu.. tak pernah saya tengok abang2, kakak2, saudara mara saya meraung lebih dari saya bila terkejut dapat berita ni.. awak bukan hanya menantu, bukan hanya adik ipar, bukan hanya suami kepada saya di mata mereka.. tapi awak terlalu istimewa di mata semua.. kehadiran awak adalah penyeri & hadiah terindah dalam keluarga saya sayang.. terima kasih umi & papa lahirkan abang, besarkan abang jadi manusia sehebat ini.. kami semua redha sayang.. hanya rindu yang teramat sangat..

Sayang,

Alhamdulillah terlalu banyak petanda untuk saya gembira lepaskan awak.. semua urusan terlalu & teramat mudah.. papa saya, papa awak, abang2 saya, sepupu2 saya, yg semua awak hormat & jadikan idola selame ni mandikan awak sayang.. mesti awak bangga kan? awakkan cepat tersentuh hati.. wajah awak sangat tenang setenang wajah awak semase tido.. ramai solatkan awak.. cuaca mendung iringi awak ke pusara walaupon dalam seminggu ni mmg hujan lebat di seremban lepas asar.. tapi jumaat lepas tak panas, tak hujan tapi cuaca yg terlalu selesa.. urusan kebumi sangat pantas, dan orang yang datang seolah2 taknak balik.. sampai la dah nak maghrib.. saya tak pasti hanya saya & kaklong, atau ada yg lain pon perasan, tapi pusara awak wangi sayang.. bukan bau minyak wangi biasa.. anak2 buah teresak2 rindukan awak sampai orang yg melawat kubur sebelah ingat awak ni ayah diorng.. rezeki awak, hari kedua pon masih ramai yang datang melawat awak..

Ramainye sayangkan awak sayang.. tersentuh hati saya baca satu2 ucapan di wall awak.. Terima kasih kepada semua yang tak putus2 doakan arwah suami saya, msg saya, whatsapp sy.. minta maaf tak mampu saya nak reply satu2.. tapi segala ucapan dan kata2 semangat dari semua saya memang baca dan Alhamdulillah sangat2 membantu saya jadi kuat.. terima kasih kepada kawan2 awak yg tak kenal saya pon bole datang jumpe saya, cerita semua kebaikan awak.. ramai yang datang bagitahu, diorang nak jumpe saya sendiri sebab awak selalu cerita pasal saya..

Ramainye sayangkan awak.. untungnye saya jadi cinta pertama dan terakhir awak.. bertuahnye saya sayang..

Alhamdulillah..

Tiada lagi message dari awak masuk.. Last ayat awak bagitahu awak tak sabar nak balik, awak terbayang2 bawak motor ke melaka, awak nak sangat2 jumpa saya sebab awak sangat rindukan saya.. terdetik di hati saya ‘kenape nak terbayang2 balik melaka? kan setiap minggu tu rutin biase awak’.. sebab tu pagi tu saya tunggu awak sayang.. Melaka pulak cuti hari tu, tapi awak tak sampai2 dan takkan sampai lagi.. sampai sekarang saya terngiang2 bunyi motor awak sampai depan rumah..

Thank you Allah for this blessing.. Thank you Allah for this precious memory.. No words can describe how much I miss you, how much I envy you sayang… Terlalu cantik cara awak pergi sayang.. awak dah selesa di sana, insyAllah.. saya risau awak lupekan saya.. 😢 😢

Sekarang ni masa untuk saya berusaha jadi hamba yg terbaik, kejar syurga Allah.. Saya nak sangat jumpe awak sayang..

Kepada semua yang risaukan saya.. insyaAllah saya kuat.. Saya beruntung sebab masih ade ibu bapa dan keluarga besar yg support sy.. I am okay 💪.. Teruskan berdoa dan bagi ucapan untuk suami saya ok? seronok sangat baca.. Jika ada hutang suami saya, tolong bagitahu, saya selesaikan insyaAllah… Jika terkasar bahasa, lawak terlebih tu harap di maafkan..

Buat suamiku,

Saya okay sayang.. awak jangan risau.. sy takkan lupa makan, takkan lupa jaga diri.. tu pesanan awak hari2 kan? setiap hari awak tak lupa ucap ‘terima kasih jadi isteri saya’.. saya pon nak cakap.. terima kasih jadi suami saya sayang.. suami terbaik untuk saya yg serba kurang ni.. till next time sayang..

Syurga untuk awak, insyaAllah.. Berbahagia dan rehatlah di sana sayang.”

03/05/1986 – 14/04/2017

Isterimu,

Nurulain Baharuddin acu (keluarga saya) kaklong (keluarga awak)

Gambar raya terakhir kita, 2016..
#coretanbuatsuami #iloveyou

Assalammualaikum sayang, Coretan ke-2 untuk awak.. Mohd Muhaimin Radzuan Subuh hari ni, genap 5 hari awak pergi.. Setiap subuh mesti saya nangis, masih tak sangka awak betol2 dah pergi tinggalkan saya.. Hari ni kuat siket insyaAllah, nak keluar settlekan dengan JPN.. Awak tahu tak isnin lepas siapa datang? kawan baik awk, pengapit awak masa wedding kita, Zul Ahmad Zulfadly datang all the way from abu dhabi.. 16/4 flight dia ke KL, 17/4 ziarah awak di pusara dan melawat saya di rumah mak, semalam 18/4 balik abu dhabi semula..

He came all the way for you sayang.. sayangnye dia pada awak.. terharu tak? dia kate, terlalu banyak kenangan manis dan kate2 nasihat dari awk, setakat nak balik dari jauh ni takde masalah lansung demi orang yang dia sayang.. selain zul, terlalu ramai kawan2 awak lain yg datang ziarah, message saya, bagi kata2 semangat pada saya.. cikgu awak, kawan sekolah rendah, smks18, mrsm jasin, uitm, komander, miat, geng photographer, Airasia, Jamco Singapore, Property, BMW F800, geng kedai makan, customer Utami Village, parents kawan2 awak dan ramai lagi lah.. tak tersebut.. semua pon dah jadi kawan2 saya jugak..

Hari Ahad lepas, abang hafizd bawak saya pegi tempat kejadian sebab saya nak tengok.. berape jauh sebenarnye tempat awak jatuh tu dari tol Ayer Keroh.. dekat sangat sayang.. betol-betol dekat.. Regret? taklah.. saya tak regret pon, awak jangan risau ok.. kan dah sampai masa awak kan, saya saje je nak tengok.. kami berhenti dekat KM 198.5 tu sayang.. ingat nak tengok je, tapi banyak pulak serpihan motor dan helmet awak masih ade dekat situ.. saya kutip setiap satu.. speedometer awak pon ade and it stop at 80km/h sayang..

Allah saje je kot nak tunjuk dekat saya awak bawak tak laju pon, dah cukop berhati2 dah.. duduk lane kiri pulak lagi.. tapi dah sampai masa awak kan.. Bukan saya tak boleh move on, tapi tak sampai hati barang2 awak terbiar je dekat situ.. helmet awak yg full face tu bole pecah into small pieces tau sayang.. tapi insyaAllah awak tak sakit pon kan? Entah2, awak memang dah takde pon dari atas motor lagi.. Malaikat dah jemput awak siap2.. hati umi Raden Mass, mak awak sendiri kuat cakap macam tu.. sebab awak dah la bawak slow, lane kiri, baru keluar RNR pulak tu.. fresh tak mengantuk.. ape2 pon sayang, kami redha.. dari keadaan motor awak, polis kate awak memang jatuh sendiri sebab bahagian depan yg teruk.. walaupon besar kemungkinan lepas awak jatuh, ade kereta langgar tapi dia tak salah, saya takkan salahkan dia.. umi suruh saya maafkan orang tu..

Asalkan umi awak sendiri yang penat mengandungkan awak lahirkan awak, besarkan awak boleh maafkan, siapa la saya nak over2 kan sayang.. area tu memang gelap betol, orang memang takkan nampak awak.. Semalam saksi yang jumpa awak di tempat kejadian inbox saya.. dia bagitahu saya, dia on the way from KL to JB.. berhenti dekat RNR ayer keroh kejap berehat sebab mengantuk.. tapi terjumpe awak, terus awak ajak borak.. terus dia tak jadi tido tau.. hehe.. muhaimin, as always la kan.. selagi mata tak pejam memang takkan berhenti bercakap.. 😀 Then dalam pukul 4 lebih awak gerak balik dulu, baru die menyusul lebih kurang pukol 5.. dan die la yang jumpa awak dah terbaring kaku sebelom tol tu.. RNR dari tempat awak tu, kurang dari 10km je sayang..

Dia bagitahu saya, dia dah try cari henfon awak nak call waris tapi tak jumpa.. sebab masa tu memang gelap sangat dan berkabus.. dia ingat henfon tu dah jauh terpelanting, sebab tu dia terus call plus.. yela, henfon awak kan dalam jacket awak.. elok dan tak rosak lansung henfon awak sebenarnye.. bagus jugak dia tak call saya, kalau saya tengok awak terbaring atas jalan tu, macam mane sebak tak tahu la.. asalkan tengok awak kene tarik dari laci unit forensik tu pon dah buat hati saya hancur.. Lepas dia call plus, dia terus ke JB sebab rushing ade hal.. mase ni dia kate, dia still tak cam awak ni abang yg dia borak sakan dekat RNR tadi sebab motor awak agak teruk, lagi pon gelap time tu.. dia suluh2 je dengan henfon.. dia kate masa dekat RNR awak sembang pasal motor dengan die..

Awak siap cakap dekat dia, ‘pinjaman je semua ni..’ Lepas dah sembang, dia salam awak.. dia tanya, ‘kenape sejuk sangat tangan abang ni?’ awak jawab, ‘nak jalan jauh sejuk la..’ hmm.. ‘jalan jauh’ ke mane sayang? 😢 saya tahu awak memang dah tahu kan sebenarnye? even dalam beg awak pon, saya tak jumpe kunci rumah kita.. awak memang tahu awak takkan balikkan? Yang paling buat hati saya gembira sejak semalam, bila dia bagitahu saya ‘kak, tempat kejadian tu harum kak’.. Subhanallah sayang.. bukan saya je la terbau masa dekat pusara awak hari tu ye? rupenye, dekat tempat awak jatuh tu pon dah memang wangi sayang..

Malaikat jemput awak dengan wangian syurga.. Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.. Lepas dia check dekat fb group, baru die perasan awak rupenye yang dia jumpe tadi.. die bagitahu saya, dia betol2 tak sangka awak abang yang peramah tu.. menangis dia sayang.. dia kate, nanti nak ziarah awak di pusara.. orang yg baru beberape minit jumpe awak pon terkesan dengan awak, istimewa betol awak ni sayang.. cemburu betol saya.. dari cerita ni, berselera saya makan.. Untuk saksi, terima kasih cari dan contact saya k.. saya hargai sangat2 bila dapat tahu sendiri gambaran yang betol.. takde la nak tertanye2 lagi..

Sayang, Semalam saya cuci baju yang awak pakai.. baju dan seluar akhir awak, saya yang bagi.. jacket motor awak, abang hafizd yang bagi.. sedeh betol dia sayang tengok awak suke betol pakai jacket tu.. awak bagitahu saya, awak suke jacket tu sebab awak sayang dia kan? jacket yang awak beli sendiri, ade je tergantung dekat rumah kita.. lagi 1 yang saya pelik, t-shirt yg awak pakai cantik je tak koyak.. dah la fit je dengan body, tapi elok pulak tak kene koyak lansung.. memang lembut je badan awak walaupon dah beberape jam, senang je pihak hospital bukak semua pakaian awak… selalu kalau tengok csi tu, diorang gunting je kan.. huhu..

Abang hafizd & kak mimi pegi Utami Village semalam.. diorang kate, ape2 kerosakan dekat kedai tu, malam hari khamis tu sebelom balik ade lagi.. tapi tadi datang kedai, semua awak dah settlekan.. kunci yg penting2 dah siap tersangkut.. memang awak dah siapkan everything untuk memudahkan semua orang sebelom awak pergi.. 😢 Aduhai sayang… sedeh betol kami semua.. Awak macam dah tahu je.. Utami Village kepunyaan kita ber-4.. walaupon semua masih lemah, tapi dengan semangat awak walaupon dah ber-3, kitorng akan bangkit semula ye sayang.. no worries ok? start semalam UV dah bukak balik.. tapi tutup awal pukol 5 ptg.. sabtu dan ahad tutup..

Tulang belakang kami dah tiada.. selama ni awak yang full time sebab saya & abg hafizd kerja.. kali ni kak Utami Adiputeri sendiri, kakak ipar saya akan usahakan k sayang.. demi awak.. selame ni awak cakap tak perlu turun padang sangat sebab kak mimi ada anak2 nak jaga.. Patutla minggu lepas awak ajar saya macam2 kan.. semua awak suruh saya try buat sendiri.. Sayang, Satu persatu petunjuk yang baik2 datang bagi khabar gembira dekat saya.. makin senang hati saya bila tahu awak di tempat yang lebih baik.. perginye awak di bulan baik, di hari jumaat yang penuh barakah.. urusan semua sangat mudah.. kalau terlibat forensik selalunye urusan lambat selesai tapi awak, sebelom asar dah siap sampai masjid dah pon..

Sempat semua orang tengok awak.. semua yang mandikan awak cakap mudah, tiada sedikit najis mahupon air kuning yang keluar, padahal awak ni kuat makan orangnye.. 😜 yang datang solat pon ramai.. urusan pengkembumian tak perlu cakap la, punye la laju.. nasib baik sy sempat.. walaupon kereta sy follow van jenazah, tapi bila sampai je dekat kubur, awak dah dekat dalam dah pon.. sempat la sy tengok wajah awak buat kali terakhir.. awan mendung mengiringi awak.. selesai kebumi, semua macam taknak balik, taknak lepas kan awak.. 2 biji khemah tahlil 3 hari dekat rumah ni pon orang taknak amek duit.. van jenazah pon ade orang sponsor.. tahlil di senawang dan shah alam pon ramai orang datang.. dekat madinah pon ade kenalan kita yg tahlilkan awak..

Khamis ni pon kawan2 baik awak nak buat kenduri untuk awak dekat setia alam.. pesaing kedai kita pon dah offer, kalau nak buat kenduri, dia nak sponsor bagitahu je berapa.. bos saya pon masukkan nama awak dalam tahlil ofis saya.. Subhanallah.. sebagai isteri awak, saya tersangat kagum sayang.. saya doa, Allah jemput saya dengan cara yang macam ni jugak nanti.. memudahkan & menggembirakan semua orang.. Semua keluarga, kenalan lama mahupon sekejap, customer utami village, semuanye menangisi pemergian awak..

Penah awak nampak papa saya menangis? tak penah kan? tapi sebab awak, papa nangis.. umi & papa awak, adik awak, abang2 saya, kakak2 saya, cousin2 saya, suami cousin semua pon menangis.. mak sampai hari ni bengkak mata.. satu keadaan yang saya memang tak pernah nampak seumur hidup saya sayang.. terkesan betol semua orang.. pemergian awak betol2 menghidupkan!! yang tak kenal awak pon boleh menangis tau.. diorang tanye saya, ape rahsia awak ni sebenarnye? awak memang nampak biasa2 je.. solat cukop, puasa cukop, yg wajib2 semua cukop macam orang lain.. yang lebihnye dekat awak ni, budi pekerti awak memang di tahap yg tertinggi..

Cakap lembut, penceria suasana, marah memang tak pernah, hormat orang tua, merendah diri, ego jauh sekali, sayang budak2, tak pernah marah lansung budak2, dengan ibu bapa, isteri memang baik sungguh layanan awak.. tu mmg ajaran sunnah Rasulullah kan, untuk berakhlak baik dengan orang tua, kanak2 dan sesame manusia.. anak2 buah saya sayang awak lebih dari saya.. nampak saya je, ‘abg min mane acu?’ si donut yang selalu call awak tu pon membebel dekat saya, ‘kenape acu ni call taknak angkat? abang min boleh je angkat kalau donut call!’ hehe.. tak pasal kene marah dgn budak 3 tahun.. sebenarnye, banyak hikmah kehadiran awak dalam keluarga saya yang ade 13 anak buah lelaki ni sayang.. semua pon nak mencontohi awak, nak jadi baik macam abg min..

Sayang ibu bapa, hormat orang, penyayang, merendah diri, suke senyum, ceria, mendahulukan kebahagiaan orang lebih dari diri sendiri, dan banyak lagi.. bayangkan la bila 13 orang budak lelaki berkumpul.. macam mana bising dan buasnye masing2..? memang hilang sabar semua orang.. tapi awak? awak suruh orang lain sabar, awak pegi jaga diorng, awak main sekali.. awak selalu cakap dekat saya, awak dulu lagi hyper.. umi lagi penat nak jaga.. setakat anak2 buah saya ni, awak boleh adapt.. biasa je awak kata.. banyak pengajaran dari awak ni tau.. tak perlu kaya harta, kaya akhlak tu yang paling penting untuk bekalan ke alam sana..

Keluarga saya akan selalu melawat keluarga awak k sayang.. awak jangan risau, hubungan tu takkan putus.. saya akan sayang orang2 yang awak sayang.. awak ni penyedih dan sangat menghargai orang.. dulu adik awak amirul nak balik johor lepas singgah rumah kita pon awak nangis.. teringat kat adik awak nana pon awak nangis.. teringat umi & papa takyah cakap la kan.. lagi la berjujuran air mata.. dulu masa keje singapore, 2 hari keje 2 hari cuti.. setiap kali nak balik singapore balik, mesti awak nangis.. never failed..

Awak tak peduli walaupon nangis depan orang.. hati awak sungguh ikhlas sayangkan orang sekeliling awak.. puas saya nak tenangkan awak.. sebab tu kita decide keje dekat siketkan.. at least kurang siket seriau saya memikirkan awak bawak motor setiap 2 hari tu ulang alik johor ke melaka.. dah bekerja dekat shah alam ni pulak, hikmah terbesar dia awak puas la sbb dekat dgn umi & papa awakkan..

Hati lembut dan mudah tersentuh, itu lah suami saya.. Nampak je brutal, bawak motor besar.. 😜 yang brutal sebenarnye saya.. siapa buat pasal dengan awak, saya yang nak pegi sound dulu tapi awak selalu suruh saya sabar.. Allahuakbar.. Allahuakbar.. setakat ni dulu ok.. terlalu banyak kebaikan awak sayang sampai tak boleh nak ingat setiap satu.. saya ingat lagi, saya tulis.. saya tulis sebab takut terlupa..

Saya ni kan pelupa.. sebab tu awak pilih tarikh kawen 8/8 supaya saya senang ingatkan.. Thank you zul share video ni dengan ain, terubat rindu tengok video dia menyakat orang.. 😀 mohd muhaimin as always..

Damailah & berbahagialah sayang disana, tempat terbaik yang kekal abadi.. Saya disini akan sentiasa merinduimu kekasihku.. Jangan jatuh cinta dengan bidadari ok? 😜

03/05/1986 – 14/04/2017

Isterimu,

Nurulain Baharuddin #coretanbuatsuami #iloveyou #toomuch #terlalurinduterlalurindu”

Sesungguhnya MATI itu pasti, siapa sahaja akan menemui maha pencipta ALLAH S.W.T diakhirnya nanti. Salam Takziah dari kami. Moga arwah ditempatkan dikalangan-kalangan orang yang beriman. Aamiin

Sumber : facebook/Nurulain Baharuddin

One Reply to “‘Subuh Hari Ini, Genap Lima Hari Awak Tinggalkan Saya’ – Coretan Isteri Ini Buat Ramai Sebak”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *